Principalele etape pe care trebuie sa le parcurga orice program pina ajunge in faza de executie sunt :
Obs. Noi vom folosi compilatoarele TC 1.0 si BC 3.1. Apelul acestora se face prin tc respectiv bc.
#include <stdio.h>
void main(void)
{
printf("Primul mesaj in C ! \n") ;
}
In C, literele mici si mari sunt foarte importante, deoarece limbajul este case-sensitive. Toate comenzile in C trebuie sa fie cu litere mici. Punctul de inceput al programului este identificat de main().
Acest cuvint indica calculatorului punctul de start al programului. Parantezele ce urmeaza cuvintului cheie main indica faptul ca nu avem argumente pentru acest program. Vom reveni asupra argumentelor.
Cele doua paranteze, { si } indica inceputul si respectiv sfirsitul unui segment al programului. Scopul instructiunii
#include <stdio.h>
este de a permite utilizarea instructiunii printf, instructiune care realizeaza iesirea la dispozitivul standard de iesire (in cazul nostru este ecranul). Alte dispozitive de iesire pot fi imprimanta, porturile seriale (in Unix orice dispozitiv hard este vazut ca un fisier in care se pot face citiri/scrieri). Textul pe care vrem sa-l afisam trebuie incadrat intre ghilimele duble. Acest program contine numai o singura instructiune.
printf("Primul mesaj in C!\n");
De fapt,printf() este o functie utilizata pentru afisarea variabilelor si a textului. Textul inclus intre ghilimele apare nemodificat cu unele exceptii. De exemplu \n nu este un caracter tiparibil ci el produce trecerea pe linia urmatoare. Programul scrie pe ecran
Primul mesaj in C!
iar cursorul este pozitionat la inceputul liniei urmatoare. Asa cum vom vedea mai tirziu, ceea ce urmeaza caracterului \ va determina ceea ce este afisat : tab, clear line etc. Trebuie remarcat faptul ca orice instructiune se termina cu ';'.
Sa recapitulam
Variabilele reprezinta locatii din memoria calculatorului care pot contine valori diferite la momente diferite de timp.
Cele patru tipuri fundamentale de date sunt
Pentru a declara un intreg folosim
int
Declararea unei varibile intregi suma este,
int suma; suma = 20;
float
Un exemplu de declarare :
float m; m = 0.12;
double
Un exemplu :
double big; big = 312E+7;
char
Un exemplu :
char c; c = 'A';
Sa observam ca asignarea valorii caracterului A la variabila c se face prin includerea intre ghilimele simple.
Modul de memorare al acestor tipuri de date depinde de tipul calculatorului si de varianta de implementare a limbajului C. Modul de implementare poate fi modificat prin utilizarea modifcatorilor :
#include < stdio.h > main() { int s; float re; char c; double pi; s = 10; re = 2.21; c = 'A'; pi = 2.01E6; printf("intreg = %d\n", s ); printf("real = %f\n",re ); printf("caracter = %c\n",c ); printf("real dublu = %e\n",pi ); }Afiseaza :
intreg = 10 real = 2.210000 caracter = A real dublu = 2.010000e+06